Entertainment

Fiela se Kind laat trane rol in feesteater

Fiela se Kind laat trane rol in feesteater

Dalene Matthee se legendariese Fiela se Kind is vanjaar by die Vrystaat Kunstefees, en dit blyk of hierdie ou bekende verhaal nog LANK nie ou nuus is vir Afrikaners nie.

Kinders, ouers, tieners, studente en bejaardes sit grootoog (en sommige snik kliphard) in die gehoor by die Sand du Plessis-teater wanneer Fiela Komoetie (Shaleen Surtie-Richards) haar wit “hanskind” Benjamin Komoetie (Phillru van Achterbergh) na jare in haar huis terugverwelkom.

“God vergewe ons baie, maar God vergewe ons nie die kwaad wat ons ‘n kind aandoen nie.” Die bruin vrou Fiela Komoetie het haar wit vondelingkind Benjamin met liefde en trots grootgemaak, tot die dag nege jaar later dat die sensusmanne hom kom haal het.  “Hulle het hom net kom vat … sommer net so!” het Fiela Komoetie gesê.  Aan die ander kant van die berg, in die Bos, woon die houtkapper Elias van Rooyen en sy vrou Barta, wie se driejarige Lukas weggeraak het.  Is Benjamin en Lukas dieselfde kind? Jare later is dit Benjamin/Lukas self wat worstel met die vraag: wie is ek?  Hy móét weet, anders kan die vrou wat hy liefgekry het nooit syne wees nie.  Die antwoord is daar, weet hy: iewers in homself, diep verskuil in die verlede, bly dit hom ontwyk.

Die produksie word aangebied met die trotse ondersteuning van Stuttaford van Lines, RSG en Sounds Good.

Suzanne van Wijk het Fiela se Kind vir die verhoog verwerk en Frans Swart hanteer die regie.  Swart het die produksie reeds twee keer in die verlede aangebied in 1997 en 2007 en het hy en Dalene Matthee voor haar dood groot vriende geword.  “Ons wil graag ook met hierdie produksie van Fiela se Kind hulde bring aan Dalene Matthee … een van Suid-Afrika se mees talentvolle skrywers.  Tydens een van ons repetisies destyds, het Dalene vir my ‘n kopie van Fiela se Kind gebring – binne in was geskrywe:  FIELA IS IN GOEIE HANDE!  DALENE MATTHEE. Dit is nou weer tyd dat ons die wonderlike storie van Fiela se Kind op die verhoog ervaar,” sê Swart.  “Ek en my span het van die staanspoor gesê ons wil nie enige vorige Fielas kopieër nie en daarom gaan hierdie produksie vars en nuut wees.  Ek is baie opgewonde wat in die kreatiewe prosesse gebeur het.  Teatergangers gaan beslis ‘n wonderlike nuwe produksie kan ervaar – en daar is natuurlik na 30 jaar ‘n nuwe generasie wat Fiela se Kind nog nooit op die verhoog gesien het nie.”

 

Die res van die rolverdeling is as volg:

  • Elias van Rooyen (Bosman) – Paul Lückhoff
  • Barta van Rooyen (Bosvrou) – Edrien Erasmus
  • Selling Komoetie – Johny Klein
  • Die sensusmanne – Dirk Vermeulen en Nardus van der Vyver
  • Willem van Rooyen – Divan Prinsloo
  • Tollie Komoetie – Graigan Swartz
  • Emma Komoetie – Marilise van Wyk

 

Daar is nog een vertoning van Fiela se Kind by die Vrystaat Kunstefees: Saterdag 22 Julie om 11:00. Kaartjies kos R150 en is beskikbaar by Computicket. 

 

is a national brand of premium free magazines available in centres across the country.

Click here


to see other Get It magazines in the network.